KURAATTORIMANIFESTI: VISIO 2022

Kerro kuratoinnin historiasta VISIOssa?

Vuonna 2017 siirryimme festivaalituottajien päättämän lineupin sijaan kollektiivipohjaiseen lavanrakennukseen maailmalta tutun “label night” -konseptin merkeissä. Kollektiiveja oli mm. Dept, HPTY ja Deepspace HKI. Taiteellisen vallan ulkoistaminen oli suuri uskon loikka.

Kokeilu osoittautui menestykseksi, ja sitä lähdettiin seuraavina vuosina jatkojalostamaan. Tästä kehittyi idea VISIOn kuraattoreista. Kaksi iltaa, kolme lavaa, kuusi kuraattoria – lava per ilta per kuraattori. Jokainen kuraattori halusi tietenkin kovan pääesiintyjän lavalleen ja ne yleensä ajoittui kaikki samalle prime-time slotille.

“A night with…” ?

Päädyimme valitsemaan kaksi kuraattoria per ilta, jotka tekevät kolmelle lavalle omannäköisen kokonaisuutensa. Halusimme myös kuraattoreiden välille enemmän kommunikaatiota ja koheesimpaa kokonaisuutta koko festivaalin osalle. Näin uskomme yleisen festivaalikokemuksen parantuvan.  Painotimme kuraattorivalinnoissa Helsingin klubimusiikin asiantuntijoita – pitkän linjan tuottajia ja selektoreita. Tulimme siihen tulokseen, että ne ihmiset, jotka ovat olleet muovaamassa ja luomassa Helsingin klubiskeneä kuratoivat relevanteimmat kansainväliset ja kotimaiset esiintyjiksi festivaalille. Artistit, jotka puhuvat ‘Helsingin yötä.’

Ketä VISIOssa nähdään esiintymässä tänä vuonna?

Emme tiedä. Onhan se jännempää tehdä festivaalia, kun ei ole hajuakaan ketä tai mistä päin maailmaa esiintyjät tulevat. Olemme valmistautuneet siihen, että artistivieraat tulevat Tuusulan ja Kalifornian välimaastosta.